Det vi er glade i, må vi også ta vare på! I Norge har vi over 3000 store og små verneområder – natur som er viktig for å ta vare på arter, naturtyper og landskap.
Allemannsretten er et gratis fellesgode som gir deg rett til å ferdes fritt i naturen. Med denne retten følger også en plikt til å opptre hensynsfullt og varsomt, og i de vernede naturområdene kan det være ekstra hensyn som bør tas:
- Bål: Det generelle bålforbudet 15. april - 15. september gjelder også i verneområdene.
- Fugler og dyr: Ta ekstra hensyn til fugler og dyr på våren/forsommeren. Dette er hekke- og yngletid som gjør dem er ekstra sårbare for forstyrrels
- Båndtvang: Hele landet i tiden 1. april - 20. august. I mange områder er det gjerne også ekstraordinær båndtvang - typisk etter 20. august på grunn av beitedyr.
- Sykkel: Sykling i verneområder er kun tillatt på enkelte stier og veier. El-sykkel regnes som motorferdsel i verneområder, og er som hovedregel ikke tillatt.
- Planter: I mange verneområder er alle planter vernet, men det er fortsatt tillatt å plukke bær og sopp til eget bruk.
- Trær: Det er et generelt forbud mot å kappe og knekke trær og greiner (både friske og døde).
- Droner: I en del verneområder er all droneflyvning forbudt. Sjekk om droneflyging er tillatt før du tar droner i bruk.
- Motorferdsel: Motorferdsel er som hovedregel forbudt.
- Organisert tur: Dersom du skal arrangere en organisert tur; sjekk med forvaltningsmyndigheten om turen er søknadspliktig.
Les mer om ferdsel i verneområder på nasjonalparker.no
Områder med egne regler
Enkelte verneområdene kan ha egne regler. Det er derfor viktig å sette seg inn i hva som gjelder akkurat der du skal. Her er noen utvalgte verneområder med egne regler (med lenke til mer informasjon om ferdsel i disse områdene: