Hva er en Godt tilgjengelig tur?
For å huke av for “Turen fyller alle kravene til Godt tilgjengelig” må ALLE kravene nedenfor oppfylles.
En Godt tilgjengelig tur:
- går på asfalt, grus, skogsveier og/eller gode stier
- har stor grad av opparbeiding som gir god framkommelighet
- har fast og jevnt underlag uten store hindringer eller kryssing av bekk
- har moderate stigninger og ingen bratte partier
- Har turinformasjon som beskriver tilgjengelighet
Turbeskrivelsen skal inneholde informasjon om følgende faktorer:
- Underlag
- Stigning og tverrfall
- Bredde
- Høydeforskjeller / trinn
- Hindringer (bom, grind, bro osv.)
- Ledelinje / føringskant
- Toalett
- Parkering / transport
- Hvileplasser (benker osv.)
- Veifinning (skilting, merking og infotavler)
- Belysning
- Evt. sesongvariasjoner
Som regel er det behov for en grundig kartlegging for at en tur får status “Godt tilgjengelig”. DNT jobber med en veileder som forklarer hvordan du kan kartlegge og publisere en Godt tilgjengelig tur. Veilederen kommer i løpet av 2023 – frem til da, vennligst ta kontakt med helen.adamson@dnt.no for mer informasjon.
Tilgjengelighetskriterier - definisjoner
For at alle skal kunne finne turer som passer egne behov uansett funksjonsnivå finnes det tilgjengelighetskriterier. Ved bruk av disse kan folk velge de faktorene som er viktig for dem og snevre inn søkeresultater. OBS! Viktig at du forholder deg til UT sine definisjoner
HC-parkering
Ved turstart finnes det parkeringsplass tydelig merket som reservert for forflytningshemmede.
Adkomst med kollektivtransport
Mulighet å komme til turstart (maks 100m unna) med kollektiv transport. Veien fra holdeplass til turstart må beskrives.
Toalett
Det er toalett (ikke merket HC / rullestol) i tilknytning parkering eller langs turtraseen. Nærmere informasjon om utforming av toalett finnes via lenke i turbeskrivelsen.
HC-toalett
Det er toalett merket med “HC” eller rullestolsymbol i tilknytning parkering eller langs turtraseen. Nærmere informasjon om utforming av toalett finnes via lenke i turbeskrivelsen.
Fast og jevnt underlag
Hele turen går på et underlag der hjul ikke vil synke ned i. Eksempelvis asfalt eller fast grusdekke. Ikke løs grus eller singel. Skal være fri for løse steiner, røtter, hull og lignende.
Hvileplass(er)
Det er lagt til rette for å sette seg ned ett eller flere steder langs turtraseen. Maks avstand mellom hvileplasser 500m. Dette kan være alt fra en enkel benk til en gapahuk eller dagsturhytte.
Tydelig skilting /merking
Turen er skiltet og merket ihht nasjonal standard (ref. Merkehåndboka og skiltmanual). Hvit tekst på grønn skilt. Merking med rødt for turer på fjellet og blått i skogen / på kysten.
Ledelinje / føringskant
En sammenhengende kjede av naturlige eller bygde elementer som kan følges langs hele turen, og som er utformet slik at det gir både synlig og taktil kontrast mellom sti/turvei og omkringliggende terreng/vegetasjon.
Dersom det er vei- eller stikryss som skaper brudd i den sammenhengende ledelinjen, må disse beskrives i turbeskrivelsen inkludert avstand fra turstart.
Eksempler: hekk, gjerde, rekkverk, fortauskant, plenkant (eller annen vegetasjon med tydelig kant).
Belysning Det er belysning langs hele turtraseen. F.eks. lysløype eller gatelys.
Stigning maks 5 grader
Stigning ikke mer enn 5 grader i hele turens lengde. Eventuelt med korte partier (inntil 5m) som er brattere, men disse vil være tydelig beskrevet i tekstbeskrivelsen.
Stigning maks 10 grader
Stigning ikke mer enn 10 grader i hele turens lengde. Eventuelt med korte partier (inntil 10m) som er brattere, men disse vil være tydelig beskrevet i tekstbeskrivelsen.
Stigning maks 15 grader
Stigning ikke mer enn 15 grader i hele turens lengde. Eventuelt med korte partier (inntil 10m) som er brattere, men disse vil være tydelig beskrevet i tekstbeskrivelsen.
Tverrfall maks 3 grader
Tverrfall ikke mer enn 3 grader i hele turens lengde
Tverrfall maks 5 grader
Tverrfall ikke mer enn 5 grader i hele turens lengde
Min. bredde 90cm
Turtraseen har bredde minimum 90cm langs hele lengden, inkludert passasje forbi eventuelt bom, over bru e.l.
Det kan tillates at stien er smalere enn 90cm på deler av traseen så lenge terrenget på hver side er fast og uten høydeforskjell.
Fri for trinn/hinder over 10 cm
Langs hele turtraseen er det ingen hindre (f.eks. overgang fra sti til bru, enkelttrinn, fortauskant, mellom steinene på steinlagt sti) som er mer enn 10 cm som man må forsere.
Fri for trinn/hinder over 2,5 cm
Langs hele turtraseen er det ingen hindre (f.eks. overgang fra sti til bru, enkelttrinn, mellom steinene på steinlagt sti, fortauskant) som er mer enn 2,5 cm som man må forsere.