På vinteren blir de mest brukte vinterrutene i fjellet i Sør-Norge merket med kvist. Rutene er lagt av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå.
Slik er rutene merket
Vinterrutene på fjellet er merket med naturkvist. Noen få er merket med bambus- eller plaststikker. Fjellrutene er bare merket deler av vinteren, men noen få er permanentmerket med staker, staur, maling på trær, plastbånd eller på annen måte. Nesten alle skogsløyper er permanentmerket. Merkingen utføres av turistforeningene, hoteller og lokale organisasjoner.
Vær oppmerksom på følgende!
- Vinterrutene i fjellet er ikke er merket hele vinteren! De aller fleste rutene blir merket til påsken. Før og etter påske er det færre åpne hytter og ruter som er merket. Periode for merking kan du finne underde enkelte rutebeskrivelsene.
- Inntegningen av vinterrutene i fjellet viser rutene slik de normalt blir merket. Dette kan endre seg fra år til år på grunn av snøforhold eller annet. Inntegningen av vinterrutene i fjellet er kun omtrentlig og viser ikke rutenes nøyaktige trasé i terrenget.
- De fleste steder står merkingen til den faller av seg selv, men rutene blir ikke vedlikeholdt etter datoene som er oppgitt. Noen få steder fjernes kvisten etter siste merkedato.
- Merkinga kan bli forsinket eller falle bort på grunn av vær- og føreforhold som gjør det umulig å få satt ut kvisten.
- Ruta inn til en hytte kan være merket uten at hytta er åpen fordi den leder videre til en annen hytte som er åpen.
Sjekk alltid hyttene og rutene på UT.no før du skal på tur, eller kontakt den lokale turistforeningen for mer informasjon om åpningstider og merkeperiode.
Ski for det norske vinterfjellet
Det er ikke preparerte løyper langs vinterrutene i fjellet. Skal du på tur her må du ha ski med stålkanter og solide bindinger. Stavene bør ha trinser som er solide nok til å fungere i løs snø.
Les også vår ABC for en trygg vintertur på inspirasjon.ut.no
Følg alltid med på kartet
Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned, nappet opp og spist av rein, eller været kan gjøre at du ikke kan følge merkingen. Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er.
Det finnes mange turkart som er tilpasset ulike fjellområder og har vinterrutene inntegnet. Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca dekker hele landet. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass.