Dette er en obligatorisk opplærings-guide for nye bidragsytere på UT. Det er viktig at du tar deg tid til å sette deg inn i innholdet i guiden før du starter å publisere innhold.
Innhold som ikke følger retningslinjene vil bli avpublisert av UT-teamet.
Ved å publisere innhold på UT godtar du vilkår og betingelser, og bekrefter at du har gjennomgått og forstått innholdet i denne opplæringsguiden.
Innhold i guiden
1) Introduksjon — velkommen + litt om UT
2) Ditt ansvar som bidragsyter
3) Sånn gjør du det — guider til hvordan redigere og publisere innhold i UT-admin
4) Vilkår og betingelser
5) Andre nyttige ressurser
1) Introduksjon — velkommen + litt om UT
Hei og velkommen som bidragsyter på UT — hele Norges turplanlegger!
UT er en tjeneste fra Den Norske Turistforening, med innhold fra lag, organisasjoner, kommuner og andre som legger til rette for at flere skal komme seg ut på tur.
Uansett hvem du er eller hvor du bor hjelper UT med informasjon, inspirasjon og planlegging av små og store turer — på fjellet, i skogen eller ved sjøen. På UT finner du merkede ruter, turforslag, hytter og turmål over hele landet.
For å være «hele Norges turplanlegger» er vi avhengig av nytt, riktig og oppdatert kvalitetsinnhold. Vi håper du vil bidra til dette.
For å hjelpe deg i gang har vi laget denne guiden, hvor målet er å vise deg hva som menes med «kvalitetsinnhold»og lære deg hvordan du bruker UT-admin riktig og effektivt.
Lykke til — og takk for at bidrar til å gjøre UT enda bedre.
2) Ditt ansvar som bidragsyter
Vi starter med et viktig punkt — nemlig ditt ansvar som bidragsyter.
Som bruker med tilgang til å publisere innhold på UT er du selv ansvarlig for å påse at det som publiseres er 1) passende og relevant, 2) riktig og sikkert, 3) lovlig og 4) oppdatert og vedlikeholdt. Se spesifisering nedenfor:
Passende og relevant:
Spør deg selv om innholdet faktisk passer inn på UT og er relevant for UT-brukeren. Det er bedre å publisere én fin tur i nærområde, enn mange «helt ok» turer. På UT gjelder prinsippet kvalitet og kvantitet. Innholdet bør være inkluderende og gjelde for en «større» gruppe.
Eksempler på innhold som ikke er relevant og passende:
- Turforslag: «Fin meisetur i Stavanger» (ekskluderende med «meisetur» i tittel, skriv heller «Enkel fottur..» for å inkludere
- Turforslag: «Biltur gjennom vakre Valdresflyet» (ikke passende/relevant siden fremkomstmiddelet er motorisert)
- Turforslag: «En runde i Risør sentrum» (ikke passende hvis det er en tilfeldig runde uten mål og mening. Noen unntak; kan være relevant om det er en allmennkjent runde som de fleste besøkende ønsker å gå).
- Turforslag: «Fra Urke Sport til Egilbu» (ikke relevant da Urke Sport ikke er et naturlig startpunkt for turen. Startstedet for turen til Egilbu er en parkeringsplass lengre opp i dalen)
Riktig og sikkert:
Mange brukere stoler blindt på beskrivelser og kartinformasjon fra UT. Derfor er det svært viktig at du som bidragsyter påser at innholdet er riktig og sikkert. Dette er spesielt viktig hvis du legger ut turforslag som er krevende og/eller svært krevende — som feks toppturer i luftig terreng. I verste fall kan uriktig informasjon føre til ulykker. Velg trygge ruter og opplys tydelig om eventuelle farer. Vær nøye i beskrivelsen og inntegning på kartet. Du skal vite, ikke anta.
Lovlig:
Er det fri ferdsel i område, eller trengs det spesielle tillatelser? Husk at vi må ta hensyn til både kommune, grunneiere, naturvern, innmark/utmark, ferdselsfobud o.l når vi oppretter turmål, hytter og turforslag på UT. Noen parkeringsplasser er også private.
Oppdatert og vedlikeholdt:
Som bidragsyter er du også ansvarlig for å oppdatere og vedlikeholde alt innhold du publiserer på UT. Det kan skje mye i et område på et år. Bruer kan rase, stier kan legges ned, parkeringsplasser kan flyttes osv. Som hovedregel krever vi derfor at bidragsytere har lokal tilknytning til området hvor de publiserer innhold. På denne måten er det lettere å sørge for oppdatert og vedlikeholdt innhold. Lag deg gjerne en plan for hvor ofte innholdet skal oppdateres, og av hvem.
Hvis du er usikker på om turen din bør publiseres på UT eller ikke kan du sende en e-post til post@ut.no og forehøre deg :)
3) Sånn gjør du det
— guider til hvordan redigere og publisere innhold i UT-admin
Logg inn på UT-admin med ditt UT-brukernavn og passord her: https://admin.ut.no/
Når du er logget inn får du opp en Hjem-side som ligner på denne. Dette skjermbildet er fra en super-administrator som har tilgang til alt.
Du har tilgang til å publisere innhold innenfor de kategoriene (turforslag, turmål/steder, hytter e.l) som vises på Hjem-siden din.
Les mer om innlogging og tilganger i UT-admin i artikkelen «Innlogging og tilgang til UT-admin»
Sånn gjør du det — Turforslag:
Et turforslag er en anbefalt fottur, skitur, sykkeltur, padletur, klatretur eller bretur. Et turforslag kan følge flere DNT-ruter, ruter merket av andre og/eller umerkede stier. Et turforslag kan gå fra A til B og/eller være en rundtur.
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter du turforslag i UT-admin
Sånn gjør du det — Turmål og steder:
Et turmål/sted er et sted eller en anbefalt tur-destinasjon. Dette kan være en turpost, gapahuk, fjelltopp, parkeringsplass, badeplass eller lignende. Et turmål/sted skal inneholde informasjon om turmålet/stedet — ikke informasjon om hvordan man kommer seg dit. Denne informasjonen hører hjemme i et turforslag.
→ Om turmål og steder i UT-admin
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter du turmål og steder i UT-admin
Sånn gjør du det — Hytter:
En hytte på UT kan være en dagstur-destinasjon som dagsturhyttene, et serveringssted som en fjellrestaurant eller kro, eller et overnattingssted som en DNT-hytte eller et fjellhotell. Vi skiller mellom 7 ulike betjeningsgrader; Betjent, Dagshytte, Selvbetjent, Servering, Ubetjent og Stengt. Airbnbs og campingsplasser skal i utgangspunktet ikke ligge på UT.
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter du hytter i UT-admin
Sånn gjør du det — Grupper:
En gruppe i UT-admin representerer en organisasjon — et idrettslag, en forening, et turlag, en bedrift, interesseorganisasjon eller lignende. En gruppe i UT-admin kan ha flere medlemmer som publiserer innhold på vegne av gruppen.
→ Sånn administrer du tilganger for gruppen din
Sånn gjør du det — Føremeldinger:
Kun relevant for DNT-foreninger og turlag.
Føremeldinger beskriver forholdene i utvalgte fjell- og turområder i Norge. Informasjonen er hentes fra hyttebestyrere, fjelloppsyn eller andre lokale kilder.
Føremeldinger bør oppdateres jevnlig og er spesielt viktig før og under populære ferdeselstider som påske, sommer-, høst- og vinterferien.
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter og publiserer du føremeldinger på UT
Sånn gjør du det — Ruter:
Kun relevant for DNT-foreninger og turlag.
En rute er et turforslag som utelukkende går langs DNT sitt rutenett — på en merket sommersti eller skiløype. En rute går alltid fra A til B og har aldri samme start- og sluttpunkt. Typisk en etappe mellom to DNT-hytter.
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter og publiserer du ruter på UT
Sånn gjør du det — Lister:
Kun relevant for DNT-foreninger og turlag.
En liste er en samling av turmål, turforslag, ruter og/eller hytter på UT. En liste kan være en konkurranse over et gitt tidsrom, eller en evigvarende liste med anbefalte turmål, turer etc uten tidsbegrensning. En liste kan bestå av både turmål/steder, ruter, hytter og turforslag.
→ Steg-for-steg: Sånn oppretter og publiserer du lister
4) Vilkår og betingelser
Disse vilkårene gjelder for alle bidragsytere som publiserer innhold på UT. Vilkårene utgjør en avtale mellom deg og UT. Det er viktig at du leser gjennom vilkårene og betingelsene før du starter å publisere innhold.
→ Vilkår og betingelser for bidragsytere på UT
Ved å publisere innhold på UT godtar du vilkår og betingelser, og bekrefter at du har gjennomgått og forstått denne opplæringsguiden.
5) Andre nyttige ressurser
Trenger du ytterligere hjelp? Sjekk ut vår portal for brukerstøtte og hjelp for deg som bruker UT-admin her: https://hjelp.ut.no/hc/no/categories/14648664908434-UT-admin
Hvis du ikke finner svaret på hjelp.ut.no kan du kontakte oss på post@ut.no — vi svarer deg så fort vi kan.
Lykke til og tusen takk for at du bidrar med godt innhold på UT :)